Tworzywo szklano-ceramiczne w kuchenkach

Tworzywo szklano-ceramiczne w kuchenkach

Tworzywo szklano-ceramiczne - materiał mający wiele właściwości zarówno szkła jak i bardziej tradycyjnej ceramiki krystalicznej. Tworzywo jest formowane jako szkło a następnie częściowo krystalizowane poprzez obróbkę cieplną. W przeciwieństwie do ceramiki spiekanej, tworzywo szklano-ceramiczne nie posiada porów pomiędzy kryształami. Pomimo że materiały takie jak szkła uranowe również zaliczane są do tworzyw szklano-ceramicznych, termin ten odnosi się raczej do mieszanin tlenków aluminium, litu i krzemu. Z komercyjnego punktu widzenia najważniejsza właściwość tego materiału to odporność na szok termiczny.

Kuchenki elektryczne to dobry wybór dla bogatych

Tworzywo to, pierwotnie opracowane do wykorzystywania w produkcji luster oraz zwierciadeł teleskopowych, zaczęto wykorzystywać w gospodarstwach domowych jako blaty kuchenek elektrycznych czy żarowytrzymałych garnków i naczyń. Spodumen (LiAlSi2O6), krystaliczny komponent tworzyw szklano-ceramicznych, posiada ujemny współczynnik rozszerzalności cieplnej który kontrastuje z dodatnim współczynnikiem szkła. Regulowanie proporcji tych dwóch materiałów oferuje szeroki zakres możliwości otrzymania tego współczynnika w finalnym produkcie. Można regulować właściwości tworzywa w celu odpowiedniego dopasowania współczynnika rozszerzalności cieplnej poprzez poddanie granicy faz pomiędzy dwoma materiałami zmęczeniu cieplnemu. W pewnym punkcie, głównie pomiędzy 70% a 78% stopnia krystaliczności, dwa współczynniki równoważą się tak, że całe tworzywo posiada współczynnik rozszerzalności cieplnej bardzo zbliżony do zera.

Płyty ceramiczne do kuchenki

Tworzywo szklano-ceramiczne posiada dużą wytrzymałość mechaniczną i potrafi wytrzymać szybkie, powtarzające się zmiany temperatury rzędu 800-1000°C. Równocześnie posiada bardzo niski współczynnik przewodności cieplnej i potrafi stać się prawie przezroczyste dla promieniowania podczerwonego. Wyróżnia się dwa typy kuchenek elektrycznych wykonanymi z tworzywa szklano-ceramicznego : Szklano-ceramiczne kuchenki używające elektrycznego nagrzewania zwojów bądź lamp halogenowych jako elementów grzewczych.

Powierzchnia blatu ponad palnikiem nagrzewa się, lecz jej sąsiedztwo pozostaje chłodne co warunkuje niski współczynnik przewodności cieplnej materiału. Indukcyjne kuchenki nagrzewające dno garnków bezpośrednio poprzez indukcję elektromagnetyczną (sprawdza się wyłącznie dla garnków wykonanych z ferromagnetyków).


Tagi artykułu: kuchenki ekektryczne tworzywa ceramiczne kuchenki
  • Artykul w kategorii: Sprzęt AGD
  • Artykul dodany: 2021-07-20
  • Przez: Paulina Szymczak

3 Komentarze artykułu

Jako konstruktor uważam, że kuchenki gazowe są lepsze niż kuchenki elektryczne indukcyjne, bo są tańsze w eksploatacji. Jednak jak kogoś stać na indukcyjne, które są droższe w eksploatacji , to nie widzę przeciwwskazań i też takowe rekomenduje. Pozdrawiam Michał.

Jako kucharka znam temat od kuchni hehe i wiem jakie mają zalety, a jakie wady przedmiotowe kuchnie indukcyjne. Jednak nie chciała bym polecać ani też zniechęcać do ich zakupu. Pozdrawiam Serdecznie Joanna

  • 2021-07-21 13:28:36

Ja w mojej kuchni mam kuchenkę indukcyjna i bardzo są sobie cenię ! Gotuje się dobrze i szybko się nagrzewa jedyna wada, to duży pobór prądu, ale mąż dużo zarabia więc stać nas na taki luksus ;-)

  • 2021-07-20 12:58:13